• IKOS Consult: organisatieontwikkeling door leiderschapsontwikkeling
  • IKOS Consult inspireert en brengt veiligheid om zaken te bespreken
  • IKOS Consult: organisatieontwikkeling door leiderschapsontwikkeling
  • IKOS Consult inspireert en brengt veiligheid om zaken te bespreken
Verbeter

Verbeter de organisatie, begin bij jezelf

Geen manager kan er nog omheen tegenwoordig. Stilstand is achteruitgang. Aan de lopende band worden er plannen gemaakt om de organisatie opnieuw in te richten. Verantwoordelijkheden worden opnieuw belegd of nieuwe functiehuizen gebouwd. Met steeds meer oog en mogelijkheden voor de invloed van medewerkers.

Zo was ik laatst in gesprek met een directeur van een grote bouwonderneming. Hun projecten werden groter, ingewikkelder en werden vaker met andere partijen samen uitgevoerd. Dat vroeg nogal wat van zijn mensen. Het koste deze directeur weinig moeite mij uit te leggen dat zij meer verantwoordelijkheid moesten nemen en klantgerichter moesten gaan werken. Ook was het essentieel dat er meer en beter met andere partijen samengewerkt werd.

Daarom wilde hij een passend opleidingstraject voor zijn medewerkers. Zodat ze beter toegerust waren om aan deze ontwikkelingen het hoofd te bieden. Binnen de organisatie werd al gezocht naar manieren om ze ‘mee te nemen’. Informatiebijeenkomsten werden belegd, nieuwsbrieven geschreven en op het intranet konden medewerkers de nodige informatie over deze ontwikkelingen terugvinden.

Op mijn vraag wat deze verandering aan ander gedrag van hém vroeg, bleef het heel lang stil. Dat gebeurt mij vaker en is een gemiste kans!  Het lijkt dan alsof het leren en ontwikkelen in organisaties over anderen gaat maar niet over de leiders zelf. Terwijl iedere manager onlosmakelijk onderdeel is van een team; hij moet niet alleen meeveranderen maar zelfs het voortouw nemen door nieuw gedrag te laten zien. Vaak weet het MT prima uit te leggen wat ze van hun mensen verwachten, maar plaatsen zichzelf buiten het spel. Ze zijn als de coachende aanvoerder in het voetbalteam: roepen wat anderen moeten doen maar ondertussen hebben ze niet door dat ze zelf een sleutelpositie in het veld innemen.

Een manager die zichzelf als onderdeel ziet van een verandering werkt anders. Die realiseert zich dat meer verantwoordelijkheid neerleggen bij medewerkers, impliceert dat hij meer vertrouwen in zijn medewerkers heeft. Zodat zij ook meer verantwoordelijkheid kúnnen nemen Hij onderkent dat zijn eigen ontwikkeling een voorwaarde is voor medewerkers om te leren; een trigger voor medewerkers om zich ook anders te gaan gedragen. En daarmee vergroot hij de kans van slagen op een succesvolle verandering aanzienlijk!

Verbeter de organisatie, begin dus bij jezelf. Door van jezelf te verwachten wat je ook van medewerkers verwacht. Wees scherp op de belemmeringen die je tegenkomt in het realiseren van je eigen voornemens . Die kun je aanpakken! Zo sla je meerdere vliegen in één klap: je werkt aan je eigen ontwikkeling, stimuleert de ontwikkeling van medewerkers en draagt ook nog eens bij aan duurzame verandering door het realiseren van een lerende organisatie. Wie wil dat nou niet?

Wat is jouw veranderopgave als leider en hoe zorg je dat je daaraan werkt?  

IKOS Consult – Roeland Bosch ondersteunt organisaties in hun veranderopgave. Deze opgave verbindt hij met het leiderschap wat nodig is om die opgave te realiseren. Op inspirerende wijze zorgt hij dat organisatieontwikkeling en leiderschapsontwikkeling elkaar versterken. Succesvolle verandering is gebaseerd op het bundelen van de kracht van medewerkers én hun leiders.

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink. Reacties zijn gesloten, maar u kunt een trackback achterlaten: Trackback URL.