• IKOS Consult: organisatieontwikkeling door leiderschapsontwikkeling
  • IKOS Consult inspireert en brengt veiligheid om zaken te bespreken
  • IKOS Consult: organisatieontwikkeling door leiderschapsontwikkeling
  • IKOS Consult inspireert en brengt veiligheid om zaken te bespreken
Matroejska

Matroesjka management voor organisatieontwikkeling

Eén van mijn leermeesters, Morten Hjort, wist het ooit treffend te verwoorden: in het kleine verhaal wordt het grotere verhaal zichtbaar. Bij organisatieontwikkeling zie je dat terug in de dagelijkse spanning en dilemma’s die ontstaat als je andere keuzes maakt en routines probeert te doorbreken. De groeistuipen van de gehele organisatie zijn erin terug te zien. In de gesprekken met een van mijn coachees kwam dat treffend naar voren.

Als nieuw aangetreden lid van de Raad van Bestuur van een grote zorgorganisaties was één van zijn belangrijkste opgaves, het helpen realiseren van een nieuwe leiderschapsstijl. De organisatie wilde meer regie en regelruimte op de werkvloer; verantwoordelijkheden moesten lager komen te liggen. En ze waren op zoek naar een bestuurder die dat kon helpen realiseren.

Hij was de geknipte kandidaat: vertrouwd met de organisatie en bekend om zijn verbindende stijl van leidinggeven. Hij biedt graag ruimte, luistert oprecht en gelooft in de waarde van autonomie. Vol overtuiging begon hij aan zijn missie om bij te dragen aan een werkomgeving waarin medewerkers meer ruimte ervaren en zich daarin ondersteund voelen.

Al snel was hij verbaasd over de moeite die het hem kostte trouw te blijven aan zijn voornemens. Medewerkers zaten verwachtingsvol te wachten op zijn strakke sturing. Ze wilden geen ruimte; ze wilden richting en antwoorden! En de waardering die hij kreeg op de momenten dat hij die sturing bood, was eigenlijk best prettig. Het viel nog niet mee om trouw te blijven aan zijn voornemens om anderen ruimte te bieden en het initiatief bij hen te laten!

In zijn eentje voelde hij, als vers lid van de Raad van Bestuur, de opgave waar de organisatie als geheel voor stond. Medewerkers waren gewend aan strakke sturing. Medewerkers riepen dat ze meer ruimte wilden. Maar in de praktijk vielen ze terug op routines en zochten ze bevestiging en veiligheid voor hun keuzes. In plaats van dit ongemak te bespreken, deden ze verwoede pogingen om de bestaande dynamiek in stand te houden.

Iedere medewerker heeft te maken (of ze zich daar nu bewust van zijn of niet) met verwachtingen die in de organisatie leven. Hieraan voldoen houdt de bestaande situatie in stand. Er niet aan voldoen roept vaak teleurstelling en spanning op bij henzelf en anderen. Het doorbreken van die patronen vraagt mensen die zich hier bewust van zijn en er weerstand aan kunnen bieden. Leiders vervullen daarin een voorbeeldrol.

Leiders die in staat zijn het ongemak te verdragen dat opgeroepen wordt door de onderstroom te weerstaan, zetten succesvolle stappen op weg naar de toekomst. Het bespreken van die spanning en dilemma’s is nodig voor groei en ontwikkeling. Dat vraagt leiders die hun prioriteiten scherp op het netvlies hebben en accepteren dat korte termijn resultaten soms ondergeschikt zijn aan het realiseren van de veranderopgave.

Voor deze bestuurder was het belangrijk om te accepteren dat hij niet de waardering kreeg die hij hoopte als hij geen richting gaf maar vragen teruglegde en vertrouwen uitsprak in het vermogen van medewerkers om zelf iets op te lossen. De eerste gesprekken over het ongemak die dat soms oproept aan beide kanten zijn gevoerd. En daarmee de eerste stappen op weg naar een organisatie waar de werkvloer meer in de lead is.

Het is essentieel als veranderaar in je handelen congruent te zijn met de beoogde ontwikkeling. Om te onderkennen dat in kleine, dagelijkse situaties de grote veranderopgave voel- en zichtbaar wordt. Reacties geworteld in de gewenste toekomst zijn voor medewerkers een trigger om zich vervolgens ook anders te gaan gedragen. Zo draag je bij aan het bouwen van nieuwe patronen. Je verbindt de veranderplannen met de realiteit van vandaag!

IKOS Consult – Roeland Bosch ondersteunt organisaties in het formuleren van hun veranderopgave en verbindt dat met de opgave voor leiders. Hij gelooft dat zelfkennis en zelfbewustzijn essentiële stappen zijn om tot deze synergie te komen. Daardoor ontstaat er meer werk plezier en mooiere resultaten. Op inspirerende wijze draagt hij bij aan het realiseren van organisaties waar die synergie bestaat. De kunst van verbinden….

Meer informatie over werkwijze en aanbod vind je op www.ikosconsult.nl

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties zijn gesloten, maar u kunt een trackback achterlaten: Trackback URL.