• IKOS Consult: organisatieontwikkeling door leiderschapsontwikkeling
  • IKOS Consult inspireert en brengt veiligheid om zaken te bespreken
  • IKOS Consult: organisatieontwikkeling door leiderschapsontwikkeling
  • IKOS Consult inspireert en brengt veiligheid om zaken te bespreken
Leiderschap in verandering

Dienend leiderschap

Ik was één van de toehoorders toen een directeur van een middelgrote gemeente een gepassioneerd verhaal vertelde over zijn toekomstdroom voor de organisatie. Met veel enthousiasme vertelde hij over zijn verlangen om ruimte te maken voor eigen verantwoordelijkheid, te werken vanuit de bedoeling en voorbij de bureaucratie te komen. Zijn gedrevenheid was voelbaar. Ik twijfelde geen moment aan zijn oprechte verlangen om bij te dragen aan een gemeente waar mensen vanuit bevlogenheid werken aan de goede dingen.

Gek genoeg voelde ik me niet zo geïnspireerd door zijn verhaal; eerder wat overdonderd. Het voelde alsof medewerkers hem persoonlijk teleur zouden stellen als zijn ambitie geen realiteit zou worden. Ik begreep van meer mensen dat zijn stijl en aanpak zeer enthousiast en bevlogen was, maar gek genoeg juist afbreuk deed aan hetgeen hij overduidelijk zo graag wilde realiseren: ruimte bieden!

Een treffend voorbeeld van een leider die zijn gevoelens kon uiten en in staat was om vanuit betrokkenheid zijn verhaal te vertellen. Dat lijkt tegenwoordig het ultieme doel: authentiek leiderschap. Het wekt de verwachting van een leider die door eerlijk, oprecht en vooral zichzelf te zijn, een organisatie weet te inspireren. Leiders worden opgeroepen zich af te doen van hun vele maskers en de wereld hun echte zelf te laten zien. Lang leve authentiek leidershap!

Niets ten nadele van authentiek leiderschap, ik zie het niet als einddoel. Ik geloof in de waarde van zelfonderzoek en zie authenticiteit als een voorwaarde om leiding te kunnen geven aan anderen. Maar succesvolle leiders stoppen niet bij dat zelfonderzoek. Uiteindelijk gaat succesvol leidinggeven om het bijdragen aan de veranderambitie van een organisatie.

Succesvolle leiders hebben het vermogen om hun gedrag ten dienste te stellen van die ambitie. Het is niet hun persoonlijke ambitie; het is de ambitie van een organisatie die ze zo hebben doorleefd dat ze weten welk gedrag bijdraagt aan de geplande verandering. Zo stimuleren ze anderen hetzelfde te doen. Dienend leiderschap betekent niet zozeer ‘jezelf zijn’, maar vooral je gedrag afstemmen op wat de organisatie nodig heeft!

Vandaar mijn oproep aan leiders die de ambitie hebben bij te dragen aan de veranderingen in hun organisatie:

  1. Ken jezelf! Heb weet van je sterke punten en je valkuilen.
  2. Formuleer een eenduidige veranderopgave voor de organisatie
  3. Bepaal op basis van deze inzichten wat je eigen leiderschapsopgave is, zowel qua inhoud als in stijl van leidinggeven.

Zo kom je als leider van verandering tot een invulling van je rol waarmee je dienstbaar wordt aan de organisatie en de veranderopgave. Dat is pas echt leiderschap!

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink. Reacties zijn gesloten, maar u kunt een trackback achterlaten: Trackback URL.