• IKOS Consult: organisatieontwikkeling door leiderschapsontwikkeling
  • IKOS Consult inspireert en brengt veiligheid om zaken te bespreken
  • IKOS Consult: organisatieontwikkeling door leiderschapsontwikkeling
  • IKOS Consult inspireert en brengt veiligheid om zaken te bespreken
onderstroom

De onderstroom regeert!

In een recente opdracht wilde een organisatie dat medewerkers beter met elkaar samen zouden werken en de vraag van de klant veel centraler zou staan. Goed uitgewerkte ideeën met een doordacht veranderplan zorgden voor een veelbelovende start.

In de praktijk kwam het allemaal maar moeilijk van de grond. Directeuren werkten langs elkaar heen. De invulling van vraaggericht werken werd verschillend ingevuld per afdeling. De energie ging op aan het werkend maken van de nieuwe structuur en de noodzaak voor een lerende aanpak, in de aanloop nog zo breed gedeeld, verdween naar de achtergrond. De uitspraak: ‘In theory there is no difference between theory and practice. But in practice there is’ werd pijnlijk duidelijk.

Het gesprek over de gebrekkige voortgang kwam onvoldoende van de grond. Er lag toch een prachtig veranderplan? Doelen en ambities waren toch breed gedeeld? Kijken onder de oppervlakte lukte onvoldoende. Terwijl daar juist aanknopingspunten te vinden waren om de geplande ontwikkeling vlot te trekken. De onderstroom regeerde!

We weten stiekem wel dat de mens niet zo’n rationeel wezen is als we eigenlijk denken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 90 % van ons gedrag wordt ingegeven door overtuigingen, gedachtes en gevoelens die zich in ons onderbewuste bevinden. Bij het realiseren van nieuwe ontwikkelingen in organisaties lijkt dit besef nog maar lastig door te dringen.

Natuurlijk, als medewerkers de nieuwe koers omarmen en geplande interventies het gewenste effect hebben is er geen noodzaak om een laag dieper te kijken. Dan versterken onderstroom en bovenstroom elkaar. Maar helaas is dat lang niet altijd het geval. Als een geplande ontwikkeling stokt of minder snel gaat dan we hadden gehoopt, leggen we dat uit als weerstand. Of we leggen de noodzaak van de nieuwe koers nog een keer uit. Verspilde energie, want de onderstroom regeert!

Vandaar een aantal tips voor veranderaars die herkennen dat de geplande, uitgesproken ideeën over de nieuwe organisatiekoers onvoldoende effect hebben op de organisatie. Kijk eens onder de oppervlakte:

  1. Breng de patronen en reflexen die de organisatie in de loop der tijd heeft opgebouwd in kaart: waardoor laten mensen zich echt leiden in hun dagelijks werk?
  2. Onderzoek hoe deze patronen ingrijpen op de nieuwe koers. Hoe verhouden oude patronen zich tot de gewenste nieuwe?
  3. Ga het gesprek aan over de spanning die blijkbaar wordt opgeroepen door nieuwe verwachtingen en de oude, ervaren verwachtingen.
  4. Naast het benoemen van deze spanning, kijk welke mechanismes in de organisatie aanpassing vragen om meer in lijn te zijn met de nieuwe koers (procedures, beloningsprincipes, etc.)

Veranderaars die boven- en onderstroom met elkaar weten te verbinden zijn effectiever. Leiders die kunnen schakelen tussen boven- en onderstroom hebben meer opties om in te grijpen en zijn minder snel gefrustreerd over veranderingen. De onderstroom helpt hen succesvol te regeren, in plaats van dat de onderstroom hen regeert!

IKOS Consult – Roeland Bosch ondersteunt organisaties in het formuleren van hun veranderopgave en verbindt dat met de opgave voor leiders. Hij gelooft dat zelfkennis en zelfbewustzijn essentiële stappen zijn om tot deze synergie te komen. Daardoor ontstaat er meer werk plezier en mooiere resultaten. Op inspirerende wijze draagt hij bij aan het realiseren van organisaties waar die synergie bestaat. De kunst van verbinden….

Meer informatie over werkwijze en aanbod vind je op www.ikosconsult.nl

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink. Reacties zijn gesloten, maar u kunt een trackback achterlaten: Trackback URL.