• IKOS Consult: organisatieontwikkeling door leiderschapsontwikkeling
  • IKOS Consult inspireert en brengt veiligheid om zaken te bespreken
  • IKOS Consult: organisatieontwikkeling door leiderschapsontwikkeling
  • IKOS Consult inspireert en brengt veiligheid om zaken te bespreken
Georges Bataille

De illusie van maakbaarheid

Kort geleden nam ik deel aan een lezing over een franse filosoof, Georges Bataille (1897 – 1962). Zijn boeiende ideeën over de noodzaak onze driften te omarmen spreken mij aan! Hij is ervan overtuigd dat in onze driften en onderdrukte verlangens aanzienlijk meer energie te vinden is dan wij als mensen kunnen hanteren. Ieder mens verlangt naar uitspattingen, of dat nou is in seks, drank sport of iets anders.

In die driften ligt een onuitputtelijke, volgens Bataille zelfs beangstigende hoeveelheid energie. Om die energie te reguleren hebben wij mensen afspraken gemaakt over wat acceptabel is en niet. Bataille vindt religie het meest bekende voorbeeld van door mensen gecreëerde afspraken over wat ‘goed’ en ‘fout’ is. Handelen binnen die grenzen betekent dat je ‘goed bezig bent’. Zodra je je daarbuiten begeeft, ben je ‘fout’.

So far so good. Bataille weet echter te overtuigen in zijn stelling dat het een verloren strijd is om die driften te reguleren. Ons leven is niet maakbaar. Het lukt niet om binnen die gecreëerde kaders te blijven. Het onderdrukken van onze heimelijke verlangens kost veel energie. Bovendien snijden we ons af van de energie die te vinden is in het onderkennen en accepteren van onze driften. Zonder acceptatie is er sprake van een verloren strijd waarin veel energie en creativiteit verloren gaat.

Hij gaat nog een stap verder door te beweren dat het leven juist waarde krijgt op het snijvlak van deze gecreëerde grenzen. Door die grenzen over te gaan toetsen we de waarde ervan. We hoeven onze nieuwsgierigheid niet geforceerd te onderdrukken. We kunnen onze grenzen opnieuw definiëren in plaats van ze blind te volgen.

Wat een boeiende gedachte! Niet alleen spreekt het mij als, bij tijd en wijle, onmatig mens, erg aan. Ik zie ook boeiende parallellen met organisatieontwikkeling. Veranderaars stoppen veel energie in hun ideeën over de toekomst. Terecht! Maar te strak sturen op die plannen, zorgt voor een ongewenst neveneffect. De illusie van maakbaarheid gaat voorbij aan het wezen van de mens. Die wil niet binnen de kaders blijven. Die wil onderzoeken, zijn eigen creativiteit inzetten en zelf betekenis geven aan zijn werk.

Het creëren van een volgzaam leger aan medewerkers, doet juist afbreuk aan eigenschappen waar we in organisaties veel behoefte aan hebben. Ondernemerschap, betrokkenheid, initiatief en verantwoordelijkheidsgevoel ontstaat wanneer er ruimte is voor deze paradoxale behoeftes. We willen ruimte maar ook richting; vrijheid en zorgzame aandacht; leiderschap en autonomie!

Mijn oproep aan veranderaars is dan ook, in de geest van Georges Bataille, omarm de uitspattingen. Biedt ruimte om buiten de lijntjes te kleuren. Zie het als dé manier om energie, zin en creativiteit op te roepen in plaats van ongehoorzaamheid. Op die manier ontstaat er ruimte voor betrokkenheid, eigen verantwoordelijkheid en initiatief. In plaats van volgzaamheid en passiviteit. Dat is uiteindelijk wat de meeste veranderaars willen!

IKOS Consult – Roeland Bosch ondersteunt organisaties in het formuleren van hun veranderopgave en verbindt dat met de opgave voor leiders. Hij gelooft dat organisatieontwikkeling ontstaat door leiderschapsontwikkeling. Zelfkennis en zelfbewustzijn zijn essentiële stappen om tot deze synergie te komen. Daardoor ontstaat er meer werk plezier en mooiere resultaten. Op inspirerende wijze draagt hij bij aan het realiseren van organisaties waar die synergie bestaat. De kunst van verbinden….

Meer informatie over werkwijze en aanbod vind je op www.ikosconsult.nl

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink. Reacties zijn gesloten, maar u kunt een trackback achterlaten: Trackback URL.